Το DIOPTRA, ένα νέο έργο στο πλαίσιο του προγράμματος "Ορίζοντας Ευρώπη", έχει ως απώτερο σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μέσω πρωτοποριακής έρευνας, το DIOPTRA σχεδιάζει να εισαγάγει μια λύση έγκαιρης εξέτασης και εκτίμησης κινδύνου για όλο τον πληθυσμό, η οποία θα χρησιμοποιεί παράγοντες επικινδυνότητας και πρωτεϊνικούς βιοδείκτες για τον εντοπισμό των ατόμων υψηλού κινδύνου που χρήζουν κολονοσκόπησης. Αυτή η μη-επεμβατική μέθοδος δύναται να βελτιώσει σημαντικά τον διαγνωστικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, διευρύνοντας τη συμμετοχή του πληθυσμού στον προληπτικό έλεγχο.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη συχνότερη μορφή κακοήθειας στους άνδρες και η δεύτερη στις γυναίκες, αναλογώντας στο 10% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. Αποτελεί τον δεύτερο πιο θανατηφόρο καρκίνο έπειτα από τον καρκίνο του πνεύμονα, με το 9,4% των θανάτων από καρκίνο να οφείλονται σε αυτόν. Παρόλο που ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλέον θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως αποτρέψιμη νόσος, διάφοροι παράγοντες όπως η μεγάλη αναμονή, η εκτενής προετοιμασία για την κολονοσκόπηση, η δαπανηρή υποδομή για την ανάλυση των δειγμάτων και άλλοι αποτρεπτικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον εξεταζόμενο (όπως ο φόβος, κοινωνικοδημογραφικά, ψυχοκοινωνικά, οικονομικά ή γεωγραφικά ζητήματα) δυσχεραίνουν τη συστηματική παρακολούθηση.
Το έργο DIOPTRA, μια τετραετής δράση έρευνας και καινοτομίας του προγράμματος "Ορίζοντας Ευρώπη", φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει μια εξέταση αίματος, πραγματοποιήσιμη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, για να εντοπίσει άτομα υψηλού κινδύνου τα οποία υπό τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. δεν θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για προληπτικό έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ως μέρος της πολυδιάστατης μεθοδολογίας του, το έργο DIOPTRA επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Χρησιμοποιώντας συνολικά 3000 υποψήφιους βιοδείκτες ως σημείο εκκίνησης, το έργο DIOPTRA θα διενεργήσει αναλύσεις για τη διερεύνηση της πρωτεϊνικής έκφρασης σε δείγματα αίματος/πλάσματος που αντιστοιχούν σε παρουσία ή απουσία καρκίνου του παχέος εντέρου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα εντοπιστούν οι αποτελεσματικότεροι βιοδείκτες, που σε επόμενο επίπεδο θα αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την εκτίμηση του κινδύνου και τον συνυπολογισμό συμπεριφορικών παραμέτρων και παρεμβάσεων. Στην τελική φάση του έργου, θα παραδοθεί ένα νέο πρωτόκολλο διαγνωστικού ελέγχου, μια εφαρμογή για κινητά (που θα παρέχει σε υγιή άτομα τη δυνατότητα αφενός να παρακολουθούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου βάσει τροποποιήσιμων και μη παραγόντων και αφετέρου να καταγράφουν συνήθεις βιοδείκτες), μία διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου εμφάνισης καρκίνου καθώς και μία έκθεση αναμόρφωσης του ισχύοντος προτύπου περίθαλψης μέσω ελέγχου παραγόντων κινδύνου και υγρής βιοψίας.
Επιπλέον, το έργο DIOPTRA θα πραγματοποιήσει μελέτη για την κλινική επικύρωση της λύσης που θα αναπτυχθεί και τον καθορισμό των αναγκών για την εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα υγειονομικής περίθαλψης. Τα συμπεράσματα σε συνδυασμό με την τελική λύση θα διερευνηθούν ως προς τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση, με στόχο να προκύψουν ποσοτικές ενδείξεις που να στοιχειοθετούν την εφαρμογή στην κλινική πράξη.
"Το έργο DIOPTRA φιλοδοξεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την αναμόρφωση του προσυμπτωματικού έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου και της καθημερινής ιατρικής πρακτικής μέσω προσβάσιμης και μη-επεμβατικής εκτίμησης κινδύνου, χρησιμοποιώντας μια απλή υγρή βιοψία για τον εντοπισμό του πληθυσμού που χρήζει στοχευμένης αξιολόγησης. Μέσω του έργου DIOPTRA, ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η έγκαιρη ανίχνευση μπορούν να αποκτήσουν ολιστικό, εξατομικευμένο και προσβάσιμο χαρακτήρα", δήλωσε ο καθηγητής Γεώργιος Κ. Ματσόπουλος, συντονιστής του έργου DIOPTRA.
Σχετικά με το έργο DIOPTRA
Το έργο DIOPTRA είναι μια τετραετής δράση έρευνας και καινοτομίας του προγράμματος "Ορίζοντας Ευρώπη" και υποστηρίζεται από μια ισχυρή κοινοπραξία 28 εταίρων από 15 χώρες: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο
Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (Ελλάδα - Συντονιστής), Martel GmbH (Ελβετία), Tecreando BV (Ολλανδία), Sphynx Technology Solutions (Ελβετία), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ελλάδα), Smartsol SIA (Λετονία), I2GROW Innovation to Grow SRL (Ιταλία), Netcompany-Intrasoft SA (Λουξεμβούργο), Protavio Ltd (Ελλάδα), Computer Solutions Cyprus LTD (Κύπρος), Blocks Health and Social Care EOOD (Βουλγαρία), Arthur's Legal BV (Ολλανδία), CSI Center For Social Innovation LTD (Κύπρος), Centre Hospitalier Universitaire De Liege (Βέλγιο), UAB Teraglobus (Λιθουανία), Vilabs LTD (Κύπρος), Randers Regional Hospital, Central Denmark Region (Δανία), Univerzitetni Klinicni Center Maribor (Σλοβενία), Komiteen For Sundhedsoplysning (Δανία), Federation Europeenne des Hopitaux et des Soins de Sante (Βέλγιο), Δ. Τσακαλίδης-Γ. Δομάλης ΟΕ (Ελλάδα), Ainigma Technologies (Βέλγιο), Fundación Burgos por la Investigación de la Salud (Ισπανία), Hepatogastroenterology Unit, Second Department of Internal Medicine – Propaedeutic, Medical School, National and Kapodistrian University of Athens, ‘‘Attikon” University General Hospital, Athens (Ελλάδα), Cambridge Medical Academy (Ηνωμένο Βασίλειο), Linac-Pet Scan Opco Limited – German Oncology Center (Κύπρος), Geniko Antikarkiniko Ogkologiko Nosokomeio Athinon O Agios Savvas (Ελλάδα), Biobank Graz of the Medical University of Graz (Αυστρία). Κάθε εταίρος του έργου DIOPTRA διαθέτει το γνωστικό υπόβαθρο και τεκμηριωμένη εμπειρογνωμοσύνη σε όλους τους απαραίτητους τομείς. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.dioptra-project.eu/.