DIOPTRA, et nyt Horizon Europe-projekt, har til formål at revolutionere screening for tarmkræft ved hjælp af avanceret forskning i retning af en holistisk, personlig og tilgængelig metode til tidlig diagnosticering. Projektet har til hensigt at indføre en løsning til tidlig screening og risikovurdering for alle borgere, der tager højde for risikofaktorer og protein-biomarkører for at identificere tilfælde med høj risiko, der har behov for koloskopi. Denne ikke-invasive tilgang har potentiale til at forbedre screeningen for tarmkræft i lægepraksis betydeligt og udvide befolkningens screeningsdeltagelse.
Tarmkræft er den tredje mest almindelige tumor hos mænd og den næstmest almindelige hos kvinder og udgør 10 % af alle tumorer på verdensplan. Den indtager andenpladsen i antallet af kræftrelaterede dødsfald med 9,4 %, kun overgået af lungekræft. Selv om tarmkræft nu betragtes som en sygdom, der i høj grad kan forebygges, er der flere faktorer såsom lang ventetid og forberedelse til koloskopi, en robust infrastruktur til analyse af prøver og patientrelaterede barrierer (såsom frygt, sociodemografiske, psykosociale, økonomiske eller geografiske barrierer), der forhindrer systematisk monitorering og opfølgning.
DIOPTRA, en fireårig forsknings- og innovationsindsats under Horizon Europe, stræber efter at bruge en rutinemæssig blodprøve, som alle aldersgrupper kan få adgang til, til at identificere personer, som ellers ikke ville være kvalificeret til screening i henhold til de nuværende EU-retningslinjer.
DIOPTRA-projektet er et initiativ i flere faser, der anvender kunstig intelligens (KI) til at forbedre screening for tarmkræft. DIOPTRA vil med udgangspunkt i en pulje på 3 000 kandidat-biomarkører anvende en særlig pipeline til opdagelse af biomarkører med henblik på at undersøge protein-ekspression i tarmkræft i forhold til sunde blod-/plasmaserumprøver. Efter denne vurdering vil der blive udviklet og forfinet " hits " af biomarkører. Forskerne vil derefter bruge dataene til at træne og teste KI-modeller med henblik på risikostratificering, adfærdsovervågning og interventioner. Den sidste fase er en valideringsfase, som vil levere en endelig version af screeningsprotokollen, en mobilapp (som vil give raske borgere mulighed for at overvåge deres risiko for tarmkræft baseret på ikke-modificerbare og modificerbare faktorer, samtidig med at de også vil kunne dokumentere rutinemæssige biomarkører) og risikobaseret stratificering samt en rapport om omlægningen af plejestandarden til en risikobaseret og væskebiopsibaseret frontlinjescreening.
Den komplette DIOPTRA-løsning vil blive genstand for klinisk validering, reel feedback og justeringer samt en omfattende definition af implementeringsbehov med henblik på opskalering af sundhedssektoren. Konklusionerne og den endelige DIOPTRA-løsning vil derefter blive undersøgt med hensyn til omkostningseffektivitet i forhold til den nuværende status quo med henblik på at udarbejde kvantificeret dokumentation for at tilskynde til politiske ændringer af retningslinjerne for screening af tarmkræft.
"DIOPTRA ønsker at være drivkraften bag forandringer inden for screening for tarmkræft og daglig medicinsk praksis gennem tilgængelig og ikke-invasiv risikovurdering ved hjælp af en simpel flydende biopsi til udredning af borgere, der har brug for en endelig vurdering. Med DIOPTRA har screening og tidlig påvisning potentiale til at blive holistisk, mere personlig og tilgængelig", sagde professor George K. Matsopoulos, DIOPTRA-projektkoordinator.
Om DIOPTRA
DIOPTRA, en fireårig forsknings- og innovationsindsats under Horizon Europe, er drevet af et stærkt konsortium af 28 partnere fra 15 lande: Institute of Communication and Computer Systems (Grækenland - koordinator), Martel GmbH (Schweiz), Tecreando BV (Holland), Sphynx Technology Solutions (Schweiz), University of Ioannina (Grækenland), Smartsol SIA (Letland), I2GROW Innovation to Grow SRL (Italien), Netcompany-Intrasoft SA (Luxembourg), Protavio Ltd (Grækenland), Computer Solutions Cyprus LTD, Blocks Health and Social Care EOOD (Bulgarien), Arthur's Legal BV (Holland), CSI Center For Social Innovation LTD (Cypern), University hospital of Liége (Belgien), UAB Teraglobus (Litauen), Vilabs LTD ( Cypern), Regionshospitalet Randers, Region Midtjylland (Danmark), Maribor University Medical Centre (Slovenien), Komiteen For Sundhedsoplysning (Danmark), European Hospital and Healthcare Federation (Belgien), D. Tsakalidis-G. Domalis OE/Novelcore (Grækenland), Ainigma Technologies (Belgien), Fundación Burgos por la Investigación de la Salud (Spanien), Hepatogastroenterology Unit, Second Department of Internal Medicine - Propaedeutic, Medical School, National and Kapodistrian University of Athens, ''Attikon'' University General Hospital, Athens (Grækenland), Cambridge Medical Academy (Det Forenede Kongerige), Linac-Pet Scan Opco Limited - German Oncology Center (Cypern), Geniko Antikarkiniko Ogkologiko Nosokomeio Athinon O Agios Savvas – Specialised hospital (Grækenland), Biobank Graz fra det medicinske universitet i Graz (Østrig). Alle DIOPTRA-partnere har baggrundsviden og dokumenteret ekspertise på alle de nødvendige områder. For yderligere oplysninger, se https://www.dioptra-project.eu/.