Het consortium van 5G-Blueprint organiseert op 21 november 2023 een dagdeel met demo's gebaseerd op onze belangrijkste gebruikssituaties in besturing op afstand. Dit biedt de 26 publiek-private partners de gelegenheid hun werk persoonlijk toe te lichten.
In het Europees onderzoeks- en innovatieproject 5G-Blueprint onderzoeken 26 publiek-private partners het gebruik van 5G-communicatietechnologie voor het op afstand sturen van voer- en vaartuigen ten behoeve van transport en logistiek. Betrouwbare 5G-connectiviteit kan zorgen voor verbeterde verkeersveiligheid en efficiëntie van logistieke processen. Bovendien kunnen de resultaten van 5G-Blueprint, in combinatie met andere technologieën en functionaliteiten, worden gezien als een mogelijk belangrijk 'ontbrekend stukje' van de puzzel van steeds meer autonoom rijden en varen in de toekomst. Hierbij zal een volledige reisroute in delen kunnen worden geknipt waarbij een persoon op afstand het voer- of vaartuig stuurt, en delen waar het voer- of vaartuig veilig autonoom kan rijden of varen (lege snelweg 's avonds of 's nachts, vrije vaarweg, etc.). In de laatste fase van het project is de 'teleoperation-technologie' intensief getest op drie verschillende locaties: Vlissingen, Antwerpen en aan de Belgisch-Nederlandse grensovergang tussen Sas van Gent en Zelzate.
De 5G-Blueprint partners delen de resultaten van dit onderzoek graag met u op het showcase event: kijk op de evenementenagenda en meld u hier aan!
Meer over 5G-Blueprint
5G-Blueprint heeft tot doel het ontwerpen en valideren van technische architectuur en bedrijfs- en bestuursmodellen voor ononderbroken grensoverschrijdend op afstand bestuurd transport op basis van 5G-connectiviteit. Het project verkent en definieert:
- De economische aspecten van 5G-hulpmiddelen voor grensoverschrijdend vervoer en logistiek, én personenvervoer: het in beeld brengen van kapitaaluitgaven (CAPEX) en operationele uitgaven (OPEX), zowel aan de aanbodzijde (telecom) als aan de vraagzijde (transport en logistiek), wat leidt tot de transformatie van huidige bedrijfspraktijken en nieuwe waardeproposities.
- De vraagstukken en oplossingen op het gebied van organisatie en bestuur met betrekking tot verantwoordelijkheden en verantwoording binnen de waardeketen die afhangen van grensoverschrijdende connectiviteit en naadloze diensten die samenhangen met het Nederlandse en Belgische regelgevende kader (telecommunicatie, verkeer en Connected and Automated Mobility (CAM) experimentenwetgeving, contracten, waardeketenbeheer).
- Tactische en operationele (rand)voorwaarden die nodig zijn om van 5G-hulpmiddelen voorzien transport en logistiek optimaal te laten functioneren. Hiertoe behoort het implementeren van gebruikssituaties (use cases) die het coöperatieve bewustzijn vergroten om een veilig en verantwoord op afstand bestuurd vervoer te waarborgen.
- Het voorbereiden en begeleiden van op afstand bestuurd en gecontroleerd transport op (vaar)wegen om een toenemend tekort aan personeel te helpen ondervangen en transport en logistiek naar een hoger efficiëntieniveau te brengen door het delen van data in de toeleveringsketen en het gebruik van AI.
- Het onderzoeken van de mogelijkheden om 's nachts het vrachtvolume te vergroten wanneer er een overschot aan fysieke infrastructuurcapaciteit is - verlaging van de personeelskosten zou dit kostendekkend moeten kunnen maken.
- Besturing op afstand wordt mogelijk gemaakt door 5G-eigenschappen, zoals lage latentie, betrouwbare connectiviteit en hoge bandbreedte.
Het project resulteert in de blauwdruk voor de operationele pan-Europese inzet van op afstand bestuurde transportoplossingen in de logistieke sector en daarbuiten.
Consortium
Contactpersoon pers en sociale media
Email: info@5gblueprint.eu
X/Twitter: @5G_Blueprint
LinkedIn: 5G-Blueprint Project