DIOPTRA-projektet er glade for at kunne annoncere lanceringen af et nyt ambitiøst studie, designet til at gøre tidlig opsporing af tarmkræft mere tilgængelig og effektiv i hele EU. Studiet kommer til at kombinere kunstig intelligens (AI) og blodprøver i et forsøg på at identificere sygdommen i dens tidligste stadier, hvor behandlingen er mere skånsom og effektiv, så flere overlever kræften. Studiet kommer til at involvere mindst 1.600 deltagere på tværs af otte kliniske enheder og vil forløbe over to og et halvt år.
Tarmkræft er stadig en af de hyppigst diagnosticerede kræftformer på verdensplan. En af de største udfordringer i kampen mod tarmkræft er, at opdage den tidligt, så behandling er mest skånsom og effektiv. Traditionelle screeningsmetoder, som kikkertundersøgelser af tarmen, kan være ubehagelige og indebærer risici, hvilket ofte får folk til helt at undgå dem. DIOPTRA’s formål er at gøre screening lettere og mere udbredt ved at fokusere på markører i blodet, der kan identificere sygdommen i et tidligt stadie. Denne ikke-invasive tilgang har således betydeligt potentiale til at forbedre screeningen for tarmkræft og dermed øge befolkningens deltagelse i screening.
Tidligere forsøg på dette område har været begrænset - enten af for få deltagere eller også har der været et for snævert fokus på de biologiske markører i blodet, der kunne indikere kræft. DIOPTRA-studiet er designet til at imødegå disse begrænsninger. Undersøgelsen kommer til at omfatte 1600 deltagere på otte kliniske enheder fra Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Grækenland, Slovenien og Spanien for at sikre, at screeningsmetoden er mere robust samt at resultaterne er generaliserbare.. Der vil blive indsamlet blodprøver fra deltagerne, som også vil gennemgå en standard kikkertundersøgelse af tarmen.
Studiet vil udnytte potentialet i kunstig intelligens til at gennemgå enorme mængder af data for at identificere hvem der er i risiko for at udvikle tarmkræft, men også hvorfor man kan være i risiko. Ved at kombinere det nyeste inden for blodprøveteknologi med maskinlæringsalgoritmer vil DIOPTRA udforske de faktorer, der bidrager til at øge risikoen for denne type kræft. Disse faktorer spænder fra livsstil og adfærd til komplicerede biologiske indikatorer. Resultaterne kan potentielt føre til en mere effektiv og personlig sundhedsstrategi til forebyggelse og behandling af tarmkræft.
"Dette er et skelsættende øjeblik for DIOPTRA-projektet og generelt inden for forskning i tarmkræft," siger Zheshen JIANG, klinisk koordinator for studiet samt forsker og projektleder ved Centre Hospitalier Universitaire de Liège (CHUL). "Vi mener, at DIOPTRA-studiet har potentiale til at ændre vores tilgang til tidlig opsporing og behandling, og vi er begejstrede over muligheden for at redde liv gennem mere proaktive samt mindre invasive metoder."
Studiet begynder i november 2023 og vil vare i to og et halvt år.
Om DIOPTRA
DIOPTRA, et Horizon Europe-projekt, har til formål at revolutionere tarmkræft-screening via banebrydende forskning mod en holistisk, personlig og lettilgængelig metode for tidlig opsporing. Projektet planlægger at introducere en løsning til tidlig screening og risikovurdering for alle borgere, der tager højde for risikofaktorer og markører i blodet for at identificere højrisikopatienter, der har behov for en kikkertundersøgelse af tarmen. DIOPTRA er drevet af et stærkt konsortium bestående af 28 partnere fra 15 lande. Hver af DIOPTRA-partnerne har baggrundsviden og dokumenteret ekspertise på alle de nødvendige områder. For mere information, besøg venligst vores hjemmeside: www.dioptra-project.eu.
Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og meninger, der kommer til udtryk, er dog udelukkende forfatternes og afspejler ikke nødvendigvis Den Europæiske Unions. Hverken Den Europæiske Union eller den bevilgende myndighed kan holdes ansvarlig for dem. Dette arbejde har modtaget støtte fra det schweiziske statssekretariat for uddannelse, forskning og innovation (SERI). Finansieret af UK Research and Innovation (UKRI) under den britiske regerings Horizon Europe-finansieringsgaranti [tilskudsnummer 10056682].